Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 37

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 37
Αθήνα, 29.9.2016

ΕΧΟΥΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΑΠΩΛΕΣΕΙ
ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Συνάδελφοι,
Με την ανακοίνωση 25/22.9.2016 του Σ.Σ.Τ.Ε., υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Δ.Σ., το Προεδρείο μας πληροφορεί, πέντε μήνες μετά την ψήφιση του Ν.4387/2016, πως ο συγκεκριμένος νόμος όχι μόνο δεν μας αφορά, αλλά μας παρέχει και δυνατότητες! Αν η ανακοίνωση αυτή, ήταν αποτέλεσμα του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. που συνεδρίασε δυο ημέρες πριν, στις 20.9.2016, θα αποτελούσε ίσως μια θετική εξέλιξη. Όμως σε αυτή τη συνεδρίαση το Προεδρείο, όχι μόνο επιτέθηκε με σφοδρότητα στους συμβούλους της Κίνησής μας για την επιμονή τους στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο Ν.4387/2016, αλλά δήλωσε πως τα αιτήματα του Σ.Σ.Τ.Ε. προς τον κ. Διοικητή, εστιάζονται κυρίως στη μεταφορά επί πλέον επικουρικής 10-12% στο “Πρόγραμμα” και στη διεύρυνσή του με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993. Καμιά απολύτως αναφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νόμου. Θα μπορούσαμε ίσως να δεχτούμε ότι τελικά “πείστηκαν” στο Δ.Σ. και απλά δεν μας το είπαν! Όμως στην ανακοίνωσή τους γράφουν: «Από νομική άποψη ο Ν.4387/16 εξαρχής φάνηκε ότι δεν έχει εφαρμογή στην ΤτΕ.». Τότε ως προς τι η πεντάμηνη καθυστέρηση; Ξέχασαν πως μας κατηγορούσαν γιατί σπεύσαμε να πούμε ευθύς εξ αρχής πως ο νόμος δεν μας αφορά, ενώ εκείνοι ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές περίμεναν τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου για να πάρουν θέση; Τι έγινε σήμερα και ξαφνικά χωρίς καμιά νομική γνωμοδότηση, ομολογούν πως είχαμε απόλυτα δίκιο; Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε βασικά στοιχεία της πορείας του θέματος, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και σήμερα, για να κατανοηθεί πως αυτή η ξαφνική στροφή δεν στοχεύει στην αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, ούτε στην διεκδικητική ενότητα των συναδέλφων μας.

  1. ŒΑμέσως με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν.4387/2016), στην ανακοίνωσή μας 29/12.5.2016 σημειώναμε πως ο σχετικός νόμος, σεβάσθηκε την αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ (Σ.Α.Π.Τ.Ε.) και μας παρείχε ταυτόχρονα σαφείς δυνατότητες για μια ουσιαστική αποκατάσταση της λειτουργίας του σύμφωνα με τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων, τις γενικές διατάξεις νόμων και τις κάθε είδους συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις στο χώρο της ΤτΕ.
  2. Το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε., προκειμένου να μειώσει την αξία του νόμου για το χώρο μας και την ουσιαστική συμβολή των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” και του συναδέλφου μας Μ. Μπαλαούρα στη πλήρη κατανόηση και το σεβασμό του ασφαλιστικού καθεστώτος του προσωπικού της ΤτΕ από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, θεώρησε πρέπον να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως: «Οφείλουμε να περιμένουμε τη δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ και την κατάθεση των πρώτων ερμηνευτικών εγκυκλίων.. και αφού υπάρξει νομική άποψη θα σας ενημερώσουμε με αναλυτική ανακοίνωση για όλες τις πτυχές που μας αφορούν». (Ανακοίνωση 22/12.5.2016 του Σ.Σ.Τ.Ε., τα έντονα γράμματα και οι υπογραμμίσεις δικές τους).
  3. Στην συνέχεια, με αφορμή την πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 7.6.2016 (ΦΕΚ 1605), εκδίδει τη ανακοίνωση 23/15.6.2016, με τον πομπώδη τίτλο «ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤτΕ!!». Η κινδυνολογία και η τρομοκρατία των συνταξιούχων κορυφώνεται.
  4. Τελικά όπως ήταν αναμενόμενο, με το ΦΕΚ 1988/Β΄/1.7.2016 διορθώνεται η υπουργική απόφαση και απαλείφεται κάθε αναφορά στην ΤτΕ από την προηγούμενη απόφαση. Θα περίμενε κανείς πως μετά από αυτή την εξέλιξη, το Προεδρείο του Σ.Σ.Τ.Ε., έστω και καθυστερημένα, θα επεδείκνυε γενναιότητα ψυχής. Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά αντίθετα, με την ανακοίνωσή του 24/5.7.2016, προσπαθεί να μειώσει αυτή τη σαφή ρύθμιση, που νομικά για την ΤτΕ είναι πιο ισχυρή ακόμα και από τον νόμο!! 
  5. Αίφνης, τρείς μήνες μετά τα παραπάνω, στις 22.9.2016, το Προεδρείο τελικά συμφωνεί πως ο Ν.4387/2016 όχι μόνο δεν μας αφορά, αλλά  και μας παρέχει και δυνατότητες! Όμως, όχι μόνο, δεν κάνει καμιά πρόταση για την αξιοποίηση των παρεχομένων δυνατοτήτων, αλλά επιτίθεται και πάλι στην Κίνησή μας, που ζητάει και επιμένει, εκτός άλλων, και σε σταδιακή ενοποίηση κατά βαθμό και χρόνια ασφάλισης των συντάξεων του προσωπικού της ΤτΕ. Μάλιστα μας κατακεραυνώνει, πως η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω του Ν.2084/1992 και διότι κοστίζει πολύ! Ναι, το Προεδρείο και όχι η Διοίκηση απορρίπτει, λόγω κόστους (!), ένα αίτημα που καθίσταται νόμιμο μετά τον Ν.4387/2016, αν και γνωρίζει πως η όποια ρύθμιση θα ισχύσει σταδιακά εφεξής, όπως προβλέπει και ο ίδιος ο νόμος. Αναρωτιόμαστε όμως, όταν ο συντάκτης της ανακοίνωσης αναφέρεται στον Ν.2084/1992 και στην απαγόρευση που δήθεν θέτει στην περίπτωση αποκατάστασης της λειτουργίας των συντάξεων του προσωπικού, γιατί ξεχνά, πως με τον ίδιο νόμο επεβλήθησαν και οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί του προσωπικού σε πριν και μετά το 1993, τους οποίους όλοι, και σωστά, θέλουμε να εκλείψουν; Μήπως τελικά αληθεύει, πως προτάθηκε  η κάλυψη του αναλογούντος κόστους για τη διεύρυνση του “Προγράμματος”, με τη συμμετοχή και των ασφαλισμένων μετά την 1.1.1993, να πραγματοποιηθεί με τα χρήματα των περικοπών των πριν το 1993 ασφαλισμένων, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως; Μήπως επιλέγοντας να φέρουν το βάρος της διεύρυνσης τα θύματα της πολιτικής των μνημονιακών περικοπών, δηλαδή οι παλιοί συνταξιούχοι, το Προεδρείο αρνείται να ζητήσει την επιστροφή των περικοπών και των δώρων και την αποκατάσταση των συντάξεων;

Συνάδελφοι,
Η ξαφνική στροφή του Προεδρείου για να έχει νόημα, πρέπει να συνοδευτεί από το ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες του Ν.4387/2016 και από την υιοθέτηση, έστω και τώρα, της πρότασης για αντιπροσωπευτική αναλογική συγκρότηση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. και των εκπροσώπων του στα διάφορα όργανα. Διαφορετικά, θα αποτελεί μια απλή κυβίστηση για προεκλογικές σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς.
Για την Κίνησή μας, αποτελεί δέσμευση το πλαίσιο των διεκδικήσεων που καταθέσαμε στο Δ.Σ του Σ.Σ.Τ.Ε. στις 20.9.2016, (Ανακοίνωσή μας 36/21.9.2016), όπως αποτελούσε δέσμευσή μας, που υλοποιήθηκε, η διασφάλιση της μη εμπλοκής της ΤτΕ στον πρόσφατο νόμο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Ομάδα Συντονισμού
Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βαξεβανάκη Έλλη, Βαξεβανάκη Ιουλία, Γκότσης Δημήτρης, Γρατσίας Ηλίας, Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Καραδήμα Ζωή, Καραφωτιά Φωφώ, Κουλούρης Γιώργος, Κουρκουτσάκη Τίνα, Κωνστανταράκη Εύα, Λεμπέσης Παναγιώτης, Μαγκλάρας Κώστας, Μανώλης Παύλος, Μελισσείδου Ελένη, Μοσχονησίου Βάσω, Μουτσάκη Μάρθα, Μπουλαλά Αγγελική, Νικολόπουλος Σωτήρης, Νικολοπούλου Βίκυ, Παπαγεωργάκης Μάρκος, Παπαμάργαρης Χάρης, Ραγιάς Νικόλαος, Ραϊμόνδος Νικόλαος, Ρούσσος Γιώργος, Στρίμπερης Θόδωρος, Χατούπη Μαρία, Χάρακα Παναγιώτα, Χρηστίδης Απόστολος.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωσή μας στις 12.10.2016, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα Συνελεύσεων του Συλλόγου, Λέκκα 23-25, στον Β΄ όροφο

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 36

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 36

Συνεδρίασε χθες, Τρίτη 20.9.2016, το Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.

Αθήνα, 21.9.2016
Συνάδελφοι,
Το Προεδρείο αγνοώντας παντελώς τις εξελίξεις και τις δυνατότητες, που σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, μας παρέχονται από τον νέο Ν.4387/2016 και την τελευταία υπουργική απόφαση, με την οποία εξαλείφθηκε η εκ λάθους αναφορά της ΤτΕ σε προηγούμενη απόφαση, θυμήθηκε με εξάμηνη καθυστέρηση, -γιατί άραγε;- να ζητήσει συνάντηση με τη Διοίκηση για το υπόμνημα που είχαν, από κοινού με τους συμβούλους της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας, αποστείλει σε αυτήν στις 12.4.2016(!). Διευκρινίσθηκε μάλιστα πως αυτά στα οποία κυρίως θα επιμείνει, είναι η μεταφορά πρόσθετου ποσοστού 10-12% επικουρικής στο ¨Πρόγραμμα¨(!) και η διεύρυνσή του με τη συμμετοχή και των εν ενεργεία ασφαλισμένων συναδέλφων μετά την 1.1.1993. Ομολογήθηκε έτσι, πως τα υπόλοιπα αιτήματα, περί εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ με την κατάργηση των μνημονιακών κρατήσεων και την επιστροφή των επιδομάτων και των δώρων (Ν.4093/2012 και Ν.4051/2012), μπήκαν για να μπουν και ίσως για να προσφέρουν άλλοθι, προκειμένου να προσεταιρισθούν την ψήφο των συμβούλων της Α.Π. για τη μεταφορά πρόσθετου ποσοστού επικουρικής στο ¨Πρόγραμμα¨, το οποίο όπως οι ίδιοι μας έλεγαν και μας λένε, για να διασφαλιστεί θα πρέπει να πάει σε Ασφαλιστική Εταιρεία!!  Οφείλουμε ασφαλώς να σημειώσουμε, πως η πρώην Πρόεδρος. και νυν Γραμματέας του Σ.Σ.Τ.Ε. συνάδελφος κ. Κλητοράκη Ελένη, ανέφερε στην τοποθέτησή της, πως η ανάθεση σε ασφαλιστική εταιρεία του ¨Προγράμματος¨ έχει κλείσει οριστικά. Ζητήσαμε να τεθεί το θέμα της ασφαλιστικής σε ψηφοφορία ώστε να υπάρξει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, αλλά ο Πρόεδρος αρνήθηκε. Γιατί άραγε;;;

Η Πρόταση των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” που κατατέθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε.

« Συνάδελφοι
Μετά από ογδόντα οκτώ χρόνια λειτουργίας της ΤτΕ, είναι κοινή πεποίθηση όλων μας (συνταξιούχων και εν ενεργεία υπαλλήλων), όπως διαχρονικά άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί, ότι εναπόκειται στην κρίση της Διοίκησης, των αρμοδίων Διευθυντών, αλλά και των Διευθυντικών και υπηρεσιακών εν γένει στελεχών και των συνδικαλιστικών φορέων του χώρου μας, η ευθύνη να αξιοποιήσουν τις νέες πρόσθετες δυνατότητες που μας παρέχει ο Ν.4387/2016. Ο συγκεκριμένος νόμος σεβάσθηκε την αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ (Σ.Α.Π.Τ.Ε.) και ρητά μας εξαίρεσε από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (Ε.Φ.Κ.Α.) για την κύρια σύνταξη και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) για επικουρική και εφάπαξ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως και με την τελευταία υπουργική απόφαση, με την οποία εξαλείφθηκε η εκ λάθους αναφορά της ΤτΕ, σε προηγούμενη απόφαση.

Για την καλύτερη και πλέον αποδοτική αξιοποίηση αυτών των νέων δυνατοτήτων, προτείνεται η σύσταση, από τη Διοίκηση της ΤτΕ,  ομάδας μελέτης προκειμένου να υποβάλει προτάσεις για τη λειτουργία του Σ.Α.Π.Τ.Ε.. Ειδικότερα αντικείμενο της ομάδας θα είναι η εκπόνηση κανονισμού λειτουργίας και παροχών του Συστήματος, με βάση τα Καταστατικά των πρώην Ταμείων, τις γενικές διατάξεις νόμων και τις κάθε είδους συλλογικές συμφωνίες και αποφάσεις οργάνων της ΤτΕ.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η ομάδα θα πρέπει να εξετάσει:

Παράλληλα με τις ρητές καταστατικές προβλέψεις του πρώην Ταμείου Κύριας Σύνταξης, τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών παροχών λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού, για την συγκρότηση του συντάξιμου μισθού στο ύψος του ετήσιου μέσου όρου του συνόλου των αποδοχών επί των οποίων κρατήθηκαν εισφορές (14,5 μισθοί δια 12). Τα παραπάνω ρητώς αποδέχεται και ο πιο πάνω νόμος, προσαυξάνοντας  μάλιστα τα ποσοστά αναπλήρωσης με συγκεκριμένο συντελεστή.

Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και των πέναλτι που αδικαιολόγητα επιβλήθηκαν  σε συναδέλφους συνταξιούχους, αλλά και κρατήσεων που παραβιάζουν, από την ΤτΕ, την έννοια της νομισματικής χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης (Α.Κ.Α.ΓΕ). Συγχρόνως να εξετάσει τη νομιμότητα του πλαφόν (2.773,40), που αδικαιολόγητα τέθηκε στις συντάξεις μας.

Την άμεση επαναφορά της καταβολής των δώρων και του επιδόματος αδείας, αρχής γενομένης από το Μέρισμα (επικουρική + πρόγραμμα).

Τη σταδιακή επανασύνδεση των συντάξιμων αποδοχών με αυτές του εν ενεργεία προσωπικού, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης και το βαθμό, με κατάργηση όλων των διαχωρισμών που έχουν επιβληθεί, αλλοιώνοντας τις προβλέψεις του Καταστατικού της ΤτΕ και οδηγώντας σε στρεβλώσεις το συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

Την πλήρη θωράκιση της λειτουργίας του Προγράμματος Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών μέσα στην ΤτΕ, όπως προβλέπουν οι ΣΣΕ 1948 και 1951 και επικυρώθηκαν προσφάτως με το κεφάλαιο Ε΄ της Σ.Σ.Ε. 2012- 2015. Είναι απαραίτητο, με ειδική ΣΣΕ, να συμφωνηθεί από κοινού με ΟΛΟΥΣ τους παράγοντες η σωστή λειτουργία του Μερίσματος για το σύνολο των ασφαλισμένων μέσα στην ΤτΕ, αίροντας και όλα τα κενά που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε διανοηθεί να εκχωρήσει εκτός της ΤτΕ δικαιώματα του προσωπικού της.

Τον προσδιορισμό του ποσού των απωλειών κάθε  ατομικής μερίδας συναδέλφου και να προτείνει δόκιμους τρόπους επιστροφής τους (π.χ. δόσεις, μερική απόσβεση δανείων κ.λπ.).

Τη χορήγηση ¨έναντι¨ των συντάξεων του προσωπικού, που θα συνταξιοδοτηθεί κατά το χρονικό διάστημα από τη σύσταση της ομάδας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της και την επικύρωση των τελικών αποτελεσμάτων της, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της ΤτΕ.

Συνάδελφοι,
Απέναντι στις 8.000 οικογένειες τραπεζοελλαδιτών, απαιτείται γενναιότητα και απαλλαγή από αλαζονικές συμπεριφορές και προσωπικές στρατηγικές, προκειμένου να προχωρήσει η ΤτΕ σε ένα νέο καταστατικό χάρτη αποτύπωσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του προσωπικού της, σε συνθήκες αυτονομίας και χρηματοδότησής τους από την ίδια. Οι δυνάμεις υπάρχουν, έχουν εγγράψει ήδη τις δυνατότητές τους όλη την προηγούμενη περίοδο, από την τελευταία επίθεση του 2008 έως και την ανάληψη της ευθύνης ασφάλισης του προσωπικού της από την ίδια την ΤτΕ. Αρκεί όλοι οι παράγοντες να αποδείξουν την ικανότητά τους πως μπορούν να συνεννοηθούν, εντός της ΤτΕ, για τα δικαιώματα του συνόλου του προσωπικού της.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Α. Ιστορικά στοιχεία της διαδρομής
του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ

Είναι σε όλους γνωστό, πως με τον Ν.3863/2010, η ΤτΕ ανέλαβε και τυπικά την ασφάλιση του προσωπικού της, εναρμονιζόμενη προς τούτο με τα άρθρα 38 και 71 του Καταστατικού της. Τα συγκεκριμένα άρθρα, από την αρχή της λειτουργίας της το 1928, ρητώς προβλέπουν την υποχρέωση της ΤτΕ να παρέχει, εξ ιδίων πόρων, μισθό και σύνταξη στο προσωπικό της, σύμφωνα με τους, υπό του Γενικού της Συμβουλίου, τιθέμενους όρους.

Η σαφής καταστατική υποχρέωση της ΤτΕ ως προς την ασφάλιση του προσωπικού της, χρειάσθηκε να περάσουν ογδόντα και πλέον χρόνια  για να πραγματοποιηθεί τυπικά, αλλά ακόμα και σήμερα, έξι χρόνια μετά τη νομοθετική παρέμβαση και την αποτύπωσή της στο άρθρο 37Α του Καταστατικού της, η αυτόνομη λειτουργία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ δεν έχει εκφρασθεί πλήρως με έναν κανονισμό λειτουργίας και παροχών. Οι λόγοι, που «παραβιάσθηκε» αρχικά η σαφής καταστατική υποχρέωση της ΤτΕ παροχής μισθού και σύνταξης στο προσωπικό “υπό της ιδίας και με τους υπ΄ αυτής τιθέμενους όρους’’, είναι πολλοί.

Σε προηγούμενη έκδοσή μας (7ος του 2014), έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στην ιστορική διαδρομή που ακολούθησε η ασφάλιση του προσωπικού της ΤτΕ, και στους λόγους που οδηγηθήκαμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου, αντί της εξ αρχής ανάληψης της ευθύνης ασφάλισης του προσωπικού της από την ίδια την ΤτΕ. Κυριότερος και πλέον βασικός λόγος ήταν το γεγονός πως η αρχική λειτουργία της ΤτΕ με προσωπικό από το χώρο της Ε.Τ.Ε. κατέστησε, λόγω της απουσίας την εποχή εκείνη του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης, μονόδρομο τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Κύριας Σύνταξης του Προσωπικού των Τραπεζών Ελλάδος και Ε.Τ.Ε..

Η μετέπειτα πορεία σηματοδοτήθηκε από αυτή την αρχική επιλογή, αν και ουδέποτε μέχρι και τους Ν.1902/1990 και Ν.2084/1992, η ΤτΕ είχε αρνηθεί την κάλυψη του συνόλου των συνταξιοδοτικών της υποχρεώσεων του προσωπικού της. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί, πως ενώ για την Ε.Τ.Ε. απαιτείτο κάθε φορά, νομοθετική επικύρωση  των αποφάσεών της για την κάλυψη των υποχρεώσεών της στην καταβολή των συντάξεων του προσωπικού της, η ΤτΕ κάλυπτε τις υποχρεώσεις της με απλή απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου.
Το Ειδικό αυτό Ταμείο Κύριας Σύνταξης λειτούργησε από κοινού για το προσωπικό και των δύο Τραπεζών μέχρι και το 1953, όταν και διαχωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά ταμεία: α. Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού ΤτΕ και Ε.Κ.Τ.Ε. και β. Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού της Ε.Τ.Ε.. Στην πορεία μετά την απορρόφηση της Ε.Κ.Τ.Ε. από την Ε.Τ.Ε., το προσωπικό της Ε.Κ.Τ.Ε. ενετάχθη στο Ταμείο Σύνταξης Προσωπικού της Ε.Τ.Ε..

Δυστυχώς η πορεία και η αρχική επιλογή της ένταξής μας σε ένα Ειδικό Ταμείο, προσδιόρισε εν πολλοίς και τις μετέπειτα αντιφάσεις και αβελτηρίες. Οι επιπτώσεις αυτής της αρχικής ένταξής μας σε Ειδικό Ταμείο,  μας ακολουθούν και μέχρι σήμερα, έξι χρόνια μετά την ανάληψη αυτοτελώς από την ΤτΕ της ασφάλισης του προσωπικού της (1.1.2011), με την οποία ανέλαβε πλήρως την ευθύνη καταβολής εξ ιδίων πόρων των συντάξεων στο προσωπικό της, ακόμα και αυτής της Βασικής Σύνταξης των 360 ευρώ κατά τον Ν.3863/2010 (Λοβέρδου/Κουτρουμάνη), ή των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης του Ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου/Πετρόπουλου).

Στη λειτουργία του Ταμείου και τις αποφάσεις του, αποτυπώνονται όλες οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που έγιναν στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία, παραμελώντας και ξεχνώντας τις προβλέψεις του Καταστατικού της ΤτΕ και τη σαφή εντολή του, πως τους βασικούς όρους, για τις συντάξεις του προσωπικού της, τους θέτει το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Ειδικά μετά την ασφαλιστική παρέμβαση των Ν.1902/90 και Ν.2084/92, εγκαταλείπεται σταδιακά η νομική συλλογιστική του κ. Γεωργίου Καλιμόπουλου (καθηγητή και πρώην Διευθυντού της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της ΤτΕ) και η ΤτΕ υποκλίνεται, ως μη όφειλε, στις λογικές και τα μέτρα που οι νόμοι αυτοί επέβαλλαν στα Ειδικά Ταμεία, όπως ο διαχωρισμός του προσωπικού σε ασφαλισμένους πριν και μετά την 1.1.1993 και η αποδέσμευση των κύριων συντάξεων των συνταξιούχων από τους αντίστοιχους μισθούς των υπαλλήλων της.

Οι παραδοχές αυτές καταπάτησαν τη βασική καταστατική αρχή της Τράπεζας, να παρέχει τις συντάξεις η ίδια, υπό τους όρους που αυτή θέτει δια των οργάνων της. Στην πορεία τα αποτελέσματα υπήρξαν τραγελαφικά, καθώς φτάσαμε σε σημείο η σύνταξη πρώην Διοικητών και στελεχών της, να υπολείπεται κατά πολύ των συντάξεων του κατώτερου προσωπικού της…

Β. Η Κύρια Σύνταξη στην περίοδο των μνημονίων

Η ΤτΕ, αν και με τα άρθρα 64 και 44 των Ν.3863/2010 και Ν.4021/2011 αντίστοιχα, ανέλαβε η ίδια, από 1.1.2011, την ασφάλιση του προσωπικού της, εναρμονιζόμενη επί τέλους με τις καταστατικές της προβλέψεις, παραμένει μέχρι σήμερα δέσμια της προηγούμενης ιστορικής της διαδρομής και της διαχείρισης της ασφάλισης του προσωπικού της κατά το δοκούν, σύμφωνα με σκοπιμότητες των διαφόρων κέντρων εξουσίας εντός και εκτός ΤτΕ.  Ενώ θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν άμεσα τα αντανακλαστικά όλων των παραγόντων του χώρου (Διοίκηση, Διευθυντικός Υπηρεσιακός Μηχανισμός και Συνδικαλιστικοί Φορείς), σε κατεύθυνση αυτονομίας και διαχείρισης των συνταξιοδοτικών θεμάτων του προσωπικού, σύμφωνα με το Καταστατικό, τους νόμους και το εν γένει θεσμικό πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, επικράτησαν αδικαιολόγητα επικοινωνιακές λογικές και προσωπικές στρατηγικές.

Οι παράγοντες που έλαβαν τις τελικές αποφάσεις διαχείρισης αυτών των θεμάτων στην περίοδο των μνημονίων, δεν υπερασπίσθηκαν την αυτονομία της ΤτΕ, ούτε αξιοποίησαν το ρόλο της ως εγγυητή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έκαναν άλλες Κεντρικές Τράπεζες, αυτές της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και πολύ περισσότερο αυτή της Κύπρου!! Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης το 2012, πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων, εγκαταλείποντας την καταστατικά κατοχυρωμένη αυτονομία της, αλλά και αυτήν που και νομοθετικά της απέδωσαν οι προαναφερόμενοι νόμοι. Έδρασαν στην πράξη απροσχημάτιστα κατά της ανάληψης των Ταμείων από την ΤτΕ και όσων προβλέπονται από αυτήν, υπονομεύοντας τα δικαιώματα του προσωπικού της.

Με πρόφαση την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και τα στοιχεία των κύριων συντάξεων που είχαν ήδη δοθεί κατά τη διετία της εμπλοκής της ΤτΕ με το Ι.Κ.Α.(2009 έως 31.12.2010), οι παράγοντες αυτοί, πίεσαν για την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, ακόμα και αυτών (Ν.4024/11 και Ν.4051/12) που μέχρι και τον Ιούλιο 2013 σωστά δεν είχαν εφαρμοστεί. Παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν η ένταξη στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. μόνο εκείνων των κύριων συντάξεων τις οποίες κατέβαλαν Ταμεία που συμπεριλαμβάνονταν στο κονδύλι κοινωνικής ασφάλισης της γενικής κυβέρνησης, οι παράγοντες του χώρου χωρίς δεύτερη σκέψη, ενέταξαν στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και τους συνταξιούχους της ΤτΕ!! Η διαδικασία της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., αφορούσε την ΤτΕ μόνο ως προς τους συνταξιούχους της οι οποίοι ελάμβαναν συντάξεις και από άλλα Ταμεία. Δυστυχώς παρά και τα όσα εγγράφως καταθέσαμε την περίοδο εκείνη (1.12.2012), οι παράγοντες είχαν λάβει ήδη  τις αποφάσεις τους.

Προχώρησαν με αυτόν τον τρόπο στην περικοπή ετησίως 4,5 κύριων συντάξεων από κάθε συνταξιούχο, των δώρων και του επιδόματος αδείας ακόμη και στο Μέρισμα, αθετώντας τη δέσμευσή τους πως μέσω του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών θα επέστρεφαν τις μνημονιακές κρατήσεις στους συνταξιούχους!!  Παράλληλα πίεζαν αφόρητα αλλά ευτυχώς ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, για τη μετατροπή της ευθύνης του Μερίσματος σε ασφαλιστικό προϊόν!! Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο δια μέσου του ¨δικού μας Ε.Τ.Α.Τ.¨, δηλαδή της ασφαλιστικής εταιρείας, να απεμπλακούν σταδιακά από την ευθύνη της ΤτΕ έναντι των παλαιών συνταξιούχων, όπως έπραξαν οι τραπεζίτες των εμπορικών τραπεζών με τα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία του προσωπικού τους!!

Ο Ν.4387/2016 έθεσε τέλος στα σενάρια αυτά, και σαν νόμος επαναδιατύπωσης των γενικών αρχών του Ν.3863/2010 στη σημερινή περίοδο, των αποφάσεων του ΣτΕ και του τρίτου μνημονίου, επαναφέρει τη δυνατότητα στο χώρο της ΤτΕ, να εκπονήσει σήμερα έναν κανονισμό λειτουργίας και παροχών του Συστήματος Ασφάλισης του Προσωπικού της, κατοχυρώνοντας πλήρως την παρεχόμενη αυτονομία της από το Καταστατικό και τον νόμο.

Γ. Οι παρεχόμενες δυνατότητες του Ν.4387/2016
στο Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ

Ο Ν.4387/2016, δεν αποτελεί ¨κεραυνό εν αιθρία¨ όπως θέλουν ορισμένοι να τον παρουσιάζουν. Υπενθυμίζουμε πως με τον Ν.3863/2010 (Λοβέρδου/ Κουτρουμάνη), είχε νομοθετηθεί η εφαρμογή από 1.1.2015 ενός νέου τρόπου επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και των εφεξής χορηγούμενων. Οι νέες συντάξεις θα αποτελούνταν από την Βασική Σύνταξη των 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και την Αναλογική Σύνταξη, με υπολογισμό του συνόλου των ετών ασφάλισης, με τη νέα κλίμακα ποσοστών  αναπλήρωσης που νομοθετήθηκε. Οι συντάξεις, όσων έχουν προσληφθεί και πρωτοασφαλιστεί μετά τον Ν.3863/2010, θα υπολογίζονταν με τις νέες κλίμακες ποσοστών αναπλήρωσης του πιο πάνω νόμου. (Ν.3863/2010.)

Ο συγκεκριμένος νόμος, μέσα από τη διαδικασία αναπροσαρμογής και προστασίας των καταβαλλόμενων συντάξεων, επαναδιατυπώνει τη λογική του προηγούμενου Ν.3863/2010, σε ένα άμεσα προσδιορισμένο χρονικά ορίζοντα (μέχρι 31.12.2018), και δια μέσου της παραπάνω διαδικασίας, ουσιαστικά καταργεί τους μνημονιακούς Ν.4024/2011, Ν.4051/2012 και Ν.4093/2012, ενσωματώνοντάς τους ως αποτέλεσμα, μέσω της θέσπισης του ανωτάτου ορίου καταβολής ατομικής κύριας σύνταξης. Το ανώτατο αυτό όριο ρητά λειτουργεί μέχρι την 1.1.2019 που θεωρητικά τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα μέσω της διαδικασίας αυτής, καταργεί τους μέχρι σήμερα διαχωρισμούς που έχουν επιβάλλει προηγούμενοι νόμοι, σε ασφαλισμένους πριν και μετά την 1.1.1993 κ.ο.κ..

Ο Ν.4387/2016 δεν εμπλέκει σε κανένα άρθρο του το Σύστημα Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ όσον αφορά τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  (Ε.Φ.Κ.Α.) για την κύρια σύνταξη και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) για επικουρική και εξ άπαξ.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως μετά και τη διόρθωση της απόφασης του Υφυπουργού κ. Α. Πετρόπουλου και τη σαφή εξαίρεση της ΤτΕ από κάθε αναφορά της σε αυτή την απόφαση.

Ο Ν.4387/2016 παρέχει στο χώρο μας μια νέα δυνατότητα επανεκκίνησης του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ από την αφετηρία που δημιούργησαν τα άρθρα 64 και 44 των Ν.3863/10 και Ν.4021/11 αντίστοιχα. Μια τέτοια επιλογή διευκολύνεται καθώς η προσαρμογή στις γενικές διατάξεις του νόμου αποτελεί προνομία της αυτονομίας της ΤτΕ,  η οποία και αποφαίνεται, για το εύρος και το περιεχόμενο εφαρμογής τους, σύμφωνα με τις λειτουργικές της ανάγκες και ως μέλους του Ευρωσυστήματος. 

Η αυτοχρηματοδότηση του συνόλου των χορηγούμενων συντάξεων από την ΤτΕ, ακόμα και της Βασικής (κατά Λοβέρδο /Κουτρουμάνη) ή Εθνικής (κατά Κατρούγκαλο/Πετρόπουλο), δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την πλήρη δικαίωση της βασικής γνωμοδότησης για το ασφαλιστικό της ΤτΕ του κ. Γεωργίου Καλιμόπουλου. Επίσης, οι εκφρασμένες νομικές του απόψεις ενισχύθηκαν θεσμικά από τις μετέπειτα εξελίξεις, με τη συμμετοχή της ΤτΕ στο Ευρωσύστημα.  

Για την  Ομάδα Συντονισμού των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”
Οι εκλεγμένοι Διοικητικοί Σύμβουλοι
Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Κωνστανταράκη Εύα.»

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΤΗΝ 20.9.2016

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Σ.Τ.Ε. ΤΗΝ 20.9.2016

Αθήνα 19 Σεπτεμβρίου 2016
Αγαπητοί  Συνάδελφοι,
Επί τέλους το Προεδρείο,  μετά από σιωπή μηνών, συγκάλεσε συνεδρίαση  του Δ.Σ. αύριο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π. μ., στα γραφεία του Συλλόγου, με θέματα:

1.   Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση των αιτημάτων όπως αναφέρονται στο υπόμνημα του Συλλόγου που κατατέθηκε στη Διοίκηση ΤτΕ στις  21/4/2016.(!!!)
2.   Οικονομικά  Σ.Σ.Τ.Ε. (καταστάσεις Ιουνίου, Ιουλίου & Αυγούστου 2016) .
3.   Διάφορα.
Από την ημερήσια διάταξη καθίσταται σαφές πως το Προεδρείο, αλλά και οι Σύμβουλοι της Αναγεννητικής Πρωτοβουλίας (σύμφωνα και με την από 12.9.2016 επιστολή τους προς το Προεδρείο, που μας κοινοποιήθηκε) επιμένουν να ζητούν τη μεταφορά του 10% ή 12% της επικουρικής  σύνταξης στο ¨Πρόγραμμα¨ όπως αποφάσισαν πριν από ένα εξάμηνο, αγνοώντας τις εξελίξεις που έχουν πλέον δρομολογηθεί, τις δυνατότητες που μας παρέχονται από τον Ν. 4387/2016 και τον σαφή σεβασμό του στην αυτονομία του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ, γεγονός που επιβεβαίωσε και η τελευταία απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού!!  

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας υπενθυμίζουμε πως οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Σ.Σ.Τ.Ε. είναι ανοικτές για όλους τους συναδέλφους και αποτελούν μια ευκαιρία, ειδικά μετά την κατάργηση των μηνιαίων ενημερωτικών συναντήσεων με το Δ.Σ., μιας άμεσης και συνολικής ενημέρωσης.  Ταυτόχρονα η παρουσία σας δηλώνει και το ενδιαφέρον σας για την πορεία των θεμάτων που απασχολούν το  χώρο μας, υποχρεώνει δε και όλους τους μετέχοντες στο Δ.Σ. να λαμβάνουμε αυτό το γεγονός υπόψη μας.

Οι Σύμβουλοι των “ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” στην αυριανή συνεδρίαση, θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση διαλόγου και δράσης, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο νέος νόμος.

Για την Ομάδα Συντονισμού

Οι Σύμβουλοι
Δεληπέτρος Δημήτρης, Ευσταθίου Κώστας, Κωνστανταράκη Εύα

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αθήνα 12/9/2016
Συνάδελφοι,
Στις 9 Σεπτεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, που αφορά την περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο. Επειδή πιστεύουμε πως πολλοί συνάδελφοι θα ήθελαν να είναι ενήμεροι για τέτοιες σημαντικές εξελίξεις, αλλά και γιατί αυτές τονίζουν ακόμα περισσότερο, το πόσο άδικα και παράνομα οι συνταξιούχοι της ΤτΕ αποστερούνται αυτών, για τα οποία το ΣτΕ έχει αποφανθεί τελεσίδικα από τον Ιούνιο του 2015. Ανεξάρτητα από την πλήρη αδράνεια των συνδικαλιστικών οργάνων για την αποκατάσταση της νομιμότητας , αφού δυστυχώς αυτά ασχολούνται ακόμα με το ¨μαρούλι¨ των Ασφαλιστικών εταιρειών και την ¨πάχυνση του προγράμματος¨, η  Διοίκηση της ΤτΕ έπρεπε χωρίς δεύτερη σκέψη να χορηγεί αυτά στο προσωπικό της, καθώς από την έκδοση της απόφασης, φέρει προσωπική ευθύνη για την εξακολούθηση της παράνομης πρακτικής.
Παραθέτουμε αυτούσια το δημοσίευμα σχετικά με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτα.
¨ Απόφαση-σταθμό, που αφορά τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο,  έλαβε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε υπαλλήλους που προσέφυγαν για την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αναγκάζοντας το Δημόσιο να τους τα καταβάλει, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς περί δημοσιονομικού ελλείμματος που επέβαλαν τις περικοπές.
Το Ειρηνοδικείο μάλιστα, αντικρούει τους ισχυρισμούς περί δημοσιονομικού ελλείμματος που επέβαλαν τις περικοπές. Σύμφωνα με το tharrosnews.gr, στο Ειρηνοδικείο προσέφυγαν με αγωγή τους 5 δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανδρόνικο Σταυρόπουλο. 
Η υπόθεση δεν είναι η μοναδική, καθώς ακολουθεί τους επόμενους μήνες η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει οι μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι της Καλαμάτας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Καθώς αυτά τα οφειλόμενα παραγράφονται μετά τη διετία, οι εν λόγω προσφεύγοντες δικαστικοί υπάλληλοι δικαιώθηκαν για τα επιδόματά τους για τα έτη 2014 – 2015.
Η απόφαση, που μπορεί να αποτελέσει «πολιορκητικό κριό» για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρεται στην αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου: «Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι θεμελιώδη, εξίσου με τα ατομικά και τα πολιτικά, και παράγουν, κατά την επικρατούσα στη θεωρία άποψη, ένα “σχετικό κοινωνικό κεκτημένο”, η αξία και η προστατευτική λειτουργία του οποίου πρέπει να αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όταν οι πολίτες το έχουν περισσότερη ανάγκη».
 Ακολούθως στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στους νόμους και στις περικοπές που επήλθαν από τα μνημόνια και επισημαίνεται από την εισηγητική έκθεση του νόμου:
 «Ουδόλως προκύπτει ότι τα λαμβανόμενα μέτρα ήταν αναγκαία, αλλά και τα μόνα ικανά και πρόσφορα για τον επιδιωκόμενο σκοπό τηρουμένων και των αρχών της ισότητας και αναλογικότητας».
 «Επίσης, ακόμη και αν ήθελε κριθεί πως τα επίδικα μέτρα ήταν πρόσφορα, ο νομοθέτης όφειλε περαιτέρω να μελετήσει και να αποφανθεί αιτιολογημένα για την αναγκαιότητά τους, εξετάζοντας την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών και συγκρίνοντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για την επίτευξη των επιδιωκόμενων δημοσίων σκοπών. Επομένως, πριν από την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, όφειλε προηγουμένως να εξετάσει με τρόπο επιστημονικό και δικαστικά ελέγξιμο, αν οι επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και συνδυαζόμενες με τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της διανυόμενης έκτακτης περιόδου, οδηγούν σε επιτρεπτή μείωση του επιπέδου ζωής των μισθωτών. Ως εκ τούτου, για τη θέσπιση των ανωτέρω περικοπών δεν αρκεί η επίκληση, αορίστως, του σπουδαίου δημοσίου συμφέροντος, αλλά η τεκμηρίωση με τη δέουσα σαφήνεια και παράθεση αναλυτικών στοιχείων, του λόγου για τον οποίο η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων είναι η μόνη πρόσφορη και αναγκαία λύση για την αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας».
«Όμως, η περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας, που έχουν νομοθετηθεί σε συνέχεια των αναφερόμενων νόμων με τους οποίους περικόπηκαν οι αποδοχές των μισθωτών, επιβαρύνει σωρευτικά την ίδια ομάδα πολιτών (μισθωτών) και, ως εκ τούτου, η επιβάρυνση αυτή είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη, ιδίως για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες. Επιπλέον, οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν πλήττουν, κατ’ αποτέλεσμα, στον ίδιο βαθμό τους υψηλόμισθους υπαλλήλους αφενός και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους αφετέρου, με αποτέλεσμα οι μεν υψηλόμισθοι να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, οι χαμηλόμισθοι, όμως, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, οδηγούνται στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση καλούμενοι να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά προφανή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους». Μάλιστα, η απόφαση καταλήγει δικαιώνοντας τους υπαλλήλους, με το αιτιολογικό ότι οι περικοπές αυτές «στερούν το δικαιούμενο, ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών» και διατάσσει την καταβολή των δώρων και, μάλιστα, με το νόμιμο τόκο. ¨
(http://www.piraeuspress.gr/hellas/oikonomia/51652/dikastikh-apofash-%C2%ABbomba%C2%BB-gia-13o-kai-14o-mistho-sto-dhmosioo)
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Ομάδα Συντονισμού των ¨ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ¨ συνταξιούχων ΤτΕ