Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση: Αντισυνταγματική η αναδρομική μείωση των συντάξεων

Ιδιαίτερης αξίας είναι η εισήγηση του γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σχετικά με τη μείωση των συντάξεων.
 

Ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιος Λασκαράτος, επισήμανε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου πως:  η αναδρομική μείωση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, οι μειώσεις των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων είναι αντίθετες στις εξής τρεις συνταγματικές αρχές:

. Στην αρχή της ισότητας ως προς την κατανομή των δημόσιων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων έχουν πληγεί δυσανάλογα με άλλες ομάδες πολιτών που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.
. Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων.
. Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων, που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 
 

Ακόμη στην εισήγησή του ο γενικός Επίτροπος ανέφερε ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν επιπρόσθετα και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει πως η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.  Όλα τα παραπάνω ισχύουν και με το παραπάνω για τους συνταξιούχους της ΤτΕ, καθώς η Τράπεζα καταβάλει τις συντάξεις χωρίς επιβάρυνση της Γενικής Κυβέρνησης και του Προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου